Tänk på detta vid utlandsresor
Vi har ju tagit upp vilka som är de bästa kreditkorten vid utlandsresor, och det är flera kategorier som spelar in. Titta gärna in på våra listor över de bästa resekorten samt kreditkort utan uttagsavgift. Dessa listor är högst relevanta då man skall ha ett kreditkort på resande fot.
På den här sidan tänkte vi ta upp några tips och några förklaringar som kan vara bra att veta om vid utlandsresor.
Se till att ha minst 2 kreditkort (när du åker på semester)
Att bli halvt om halvt strandsatt utomlands eftersom kreditkortet inte fungerar eller blivit borttappat är mindre kul. Vi rekommenderar starkt att du alltid har minst 2 stycken kreditkort. Vidare bör de också vara kopplade till olika banker och olika kortutgivare.
Skulle du behöva fylla på plånboken med fler kort än du har nu så finns det väldigt bra kreditkort, som är helt utan årsavgift. Exempelvis Bank Norwegians VISA kort och för att få annan bank och utgivare så välj ett kreditkort med Mastercard. Behöver du jämföra olika kort kan du göra det i någon av våra kortlistor här på Bästakreditkortet.com.
Om någon undrar eller påstår att Norwegians kort också är ett Mastercard så är det delvis rätt, de äldre korten är Mastercard men Bank Norwegian bytte till VISA under sommaren 2016. Så skaffar du ett nytt kort nu blir det VISA, de äldre kreditkorten kommer successivt att bytas ut.
Bank Norwegian är dock inte det enda bra kreditkort att ha med på resan. Det finns flera bra resekort så som Collector Easyliving och Supreme Card Gold.
Om man har med sig 2 eller fler kreditkort på resan så bör man kombinera ett som ger bonus då man köper flygbiljetten samt ett som inte har några avgifter när du handlar i utlandet. Det kan vara svårt att hitta en bra kombo för detta men vi hjälper dig hitta kort i våra kortlistor.
ATM, vad är ATM?
Det är Bankomat, engelska namnet är ATM och det namnet används även i många länder som inte är engelskspråkiga. Sverige var i framkant av utvecklingen med kontantuttag via Bankomat / ATM, du kan läsa mer om detta här.
Jag fick betala en avgift fast kreditkortet inte har några avgifter vid kontantuttag.
Även om man har ett kreditkort som inte har några avgifter vid kontantuttag, varken inrikes eller utomlands så kan man i andra länder ändå åka på en uttagsavgift.
Det är inte samma regler i hela värden som det är i Sverige, i en del länder så tillkommer en lokal avgift när du tar ut pengar via ATM. Exempelvis i det för oss så populära Thailand så är det alltid en lokal avgift på 200 Bath när du tar ut pengar i en ATM (cirka 50 kronor beroende på valutakurs).
Så även om kortet inte har avgift för kontantuttag så bör du kolla vad som gäller i det land du skall resa till. På så sätt slipper du otrevliga överraskningar när du kollar ditt bankkonto.
Jag kan inte ta ut kontanter, uttagsautomaten säger att det inte finns pengar på mitt konto
Lugn nu, innan paniken sprider sig och du tror någon har tömt ditt konto, så tänk efter lite grann. Det kan bero på en helt normal sak: 1) De flesta kreditkorten har en gräns på 5,000 svenska kronor per uttag 2) Det är oftast även en gräns som gäller per uttag och per dag eller vecka, exempelvis 5000 kr per gång men max 10000 kr per dygn eller 15000 kr per vecka.
Kolla därför om det finns en gräns på kontantuttag och vad denna är innan avresa. På så sätt kan du också anpassa mängden extra kreditkort och kontanter du tar med dig på resan.
Jamen det gick ju bra i förrgår
Visst, men valutakursen kan ha ändrats, den valuta du ska ta ut kan ha stigit gentemot den svenska kronan. Enklaste och snabbaste sättet att kolla just denna sak är att försöka ta ut lite mindre. Minska uttaget med 50 Euro, Dollar eller 2,000 Bath.
Ibland är ett mindre uttag det som krävs för att att det skall fungera.
Måste jag ha kontanter utomlands, kan jag inte använda kreditkort överallt?
Det är få länder (om något) som använder digitala betalningsmedel i så stor utsträckning som Sverige. Tar du en semestertripp och stannar på den turistanpassade hotellresorten hela tiden så kommer du nog att klara dig med kreditkort. Undantaget kan vara då man kanske bör lämna dricks lite nu och då (servitörer, städpersonal m.m.).
Men om du rör dig utanför resorten? Vi ta ett bra exempel med ett land nära oss svenskar, Holland: Att försöka åka taxi eller köpa en hamburgare på Burger King utan kontanter fungerar inte så bra alls, det är ”Cash is King” som gäller.
Ett andra exempel, detta från 2015, i Sverige skedde då 25% av alla transaktioner via kontanter medan det i Tyskland var exakt de omvända siffrorna, 75% skedde med kontanter (då räknas inte ekonomiska överföringar med handel av valutor och aktier och liknande).
Att helt förlita sig på ett eller flera kreditkort är alltså inte rekommenderat. Det är alltid bättre att sätta upp en resebudget innan avresa och därefter anpassa hur mycket kontanter man tar med sig. Förhoppningsvis kan vi lämna kontanterna hemma helt inom framtiden men vi är inte där än.
Läs mer om det bästa kreditkortet för dig som gillar att resa!