Tänk på detta vid utlandsresor

Vi har ju tagit upp vilka som är de bästa kreditkorten vid utlandsresor, och det är flera kategorier som spelar in, titta gärna in på Bästa kreditkortet på resan men även på Bästa kreditkortet för kontantuttag som är klart relevant när det kommer till utlandsvistelser.

På den här sidan tänkte vi ta upp några tips och några förklaringar som kan vara bra att veta om vid utlandsresor.

Se till att ha minst 2 kreditkort (när du åker på semester)

Att bli halvt om halvt strandsatt utomlands eftersom kreditkortet inte fungerar eller blivit borttappat är mindre kul. Vi rekommenderar starkt att du alltid ha minst 2 stycken kreditkort, och de ska vara kopplade till olika banker och olika kortutgivare.

Skulle du behöva fylla på plånboken med fler kort än du har nu så finns det väldigt bra kreditkort, som är helt utan årsavgift, exempelvis Bank Norwegians VISA kort och för att få annan bank och utgivare så välj ett kreditkort med Mastercard, för att hitta ett Mastercard för dina resor kolla in mer på Bästa kreditkortet på resan.

Om någon undrar eller påstår att Norwegians kort också är ett Mastercard så är det delvis rätt, de äldre korten är Mastercard men Bank Norwegian bytte till VISA under sommaren 2016, så skaffar du ett nytt kort nu blir det VISA, de äldre kreditkorten kommer successivt att bytas ut.

ATM, vad är ATM?

Ta ut pengar i ATM

Det är Bankomat, engelska namnet är ATM och det namnet används även i många länder som inte är engelskspråkiga. Sverige var i framkant av utvecklingen med kontantuttag via Bankomat / ATM, du kan läsa mer detta här.

Jag fick betala en avgift fast kreditkortet inte har några avgifter vid kontantuttag.

Även om man har ett kreditkort som inte har några avgifter vid kontantuttag, varken inrikes eller utomlands så kan man i andra länder ändå åka på en uttagsavgift.

Det är inte samma regler i hela värden som det är i Sverige, i en del länder så tillkommer en lokal avgift när du tar ut pengar via ATM. Exempelvis i det för oss så populära Thailand så är det alltid en lokal avgift på 200 Bath när du tar ut pengar i en ATM (cirka 50 kronor beroende på valutakurs).

Jag kan inte ta ut kontanter, uttagsautomaten säger att det inte finns pengar på mitt konto!

Lugn nu, innan paniken sprider sig och du tror någon har tömt ditt konto, så tänk efter lite grann. Det kan bero på en helt normal sak: 1) De flesta kreditkorten har en gräns på 5,000 svenska kronor per uttag 2) Det är oftast även en gräns som gäller per uttag och per dag eller vecka, exempelvis 5,000kr per gång men max 10,000kr per dygn eller 15,000kr per vecka.

Jamen det gick ju bra i förrgår!

Visst, men valutakursen kan ha ändrats, den valuta du ska ta ut kan ha stigit gentemot den svenska kronan. Enklaste och snabbaste sättet att kolla just denna sak är att försöka ta ut lite mindre, minska uttaget med 50 Euro, Dollar eller 2,000 Bath eller vilken valuta du nu behöver.

Måste jag ha kontanter utomlands, kan jag inte använda kreditkort överallt?

Det är få länder (om något) som använder digitala betalningsmedel i så stor utsträckning som Sverige. Tar du en semestertripp och stannar på den turistanpassade hotellresorten hela tiden så kommer du nog att klara dig med kreditkort, undantag då att du kanske bör lämna dricks lite nu och då (servitörer, städpersonal m.m.).

Men om du rör dig utanför resorten? Vi ta ett bra exempel med ett land nära oss svenskar, Holland: Att försöka åka taxi eller köpa en hamburgare på Burger King utan kontanter fungerar inte så bra alls, det är ”Cash is King” som gäller.

Ett andra exempel, detta från 2015, i Sverige skedde då 25% av alla transaktioner via kontanter medan det i Tyskland var exakt de omvända siffrorna, 75% skedde med kontanter (då räknas inte ekonomiska överförelser med  handel av valutor och aktier och liknande).

Bästa kreditkortet för resan
Bästa kreditkortet för att ta ut kontanter