Vad är Kivra?

Kivra är en digital brevlåda som du når via nätet. Efter att du öppnat en digital brevlåda hos Kivra kommer viktig post, som till exempel fakturor, myndighetspost, kreditupplysningar och till och med deklarationen att hamna där. Över 2,5 miljoner personer i Sverige har redan en digital brevlåda hos Kivra så det är ett rätt så välbeprövat koncept kan man lugnt säga.

Använd Kivra och slipp stora högar av papper!

Använd Kivra och slipp stora högar av papper!

Hur fungerar Kivra?

Det är jätteenkelt att komma igång med Kivra. Klicka på ”Registrera dig” på Kivra.com och fyll i ditt personnummer, e-postadress och mobiltelefonnummer. Därefter är det bara att bekräfta via Mobilt BankID. Om du inte har Mobilt BankID kan du beställa en aktiveringskod som skickas hem till din folkbokföringsadress.

När du är klar med registreringen kommer du efter det att få all post från de företag och myndigheter som är anslutna till Kivra direkt i din digitala brevlåda. Det är massor av företag och myndigheter som redan har anslutit sig och antalet ökar hela tiden.

När något nytt dimper ner i din digitala brevlåda får du ett meddelande till den egna mailen (som du har angett). Om du dessutom har installerat Kivras app i telefonen får du en pushnotis. Knappast någon risk att du missar viktig post med andra ord!

Om du av någon anledning inte vill få all post levererad till din digitala brevlåda kan du lätt ställa in så att post från vissa avsändare även fortsättningsvis skickas som vanligt.

BankID och Mobilt BankID

Ska poängteras att vi pratar om Mobilt BankID, inte BankID, det finns vissa skillnader:

  • Mobilt BankID – funkar med Smartphone eller Surfplatta
  • BankID – funkar med Stationär dator eller Laptop.

Det går att logga in på Stationär eller Laptop med Mobilt BankID, man får lov att använda Mobilt BankID som man har exempelvis på sin Smartphone och för att logga in på sin Laptop.

Vilka kreditkortsföretag använder Kivra?

Nu handlar ju vår sajt om just kreditkort så självklart ska vi ta upp denna punkt. Av de kreditkort vi har på våra topplistor så är det faktiskt inte många alls som erbjuder service via Kivra. I dagsläget har exempelvis ICA Banken och Ikano Bank så att man kan använda sitt kreditkort med Kivra.

Förhoppningsvis så kommer alla större kortutgivare se till att man kan få även sina kortfakturor och använda Kivra’s service med kreditkortet.

Inte bara en brevlåda!

Kivra är så mycket mer än bara en digital brevlåda. Om du kastar om bokstäverna i Kivra kan du faktiskt bilda ordet ”arkiv”. Arkiv är nämligen en av de extra funktionerna som Kivra innehåller. All post arkiveras och sorteras så att det blir lätt för dig att hitta vad du söker i framtiden.

Även om du för det mesta vill att det som landar i din digitala brevlåda ska vara privat kan det finnas situationer när du vill dela något. Det kan till exempel vara en viss räkning som du vill låta en familjemedlem se så att denne kan betala. Lätt som en plätt i Kivra!

Genom Kivra kan du dessutom betala dina fakturor hur enkelt som helst! Efter att du anslutit betaltjänsten behövs det inte mer än ett klick för att betala en faktura.

Det går också att signera avtal genom Kivra. Fördelen med att använda Kivra för att signera avtal är att alla parter får tillgång till det signerade dokumentet och att själva signeringen blir säker genom att Mobilt BankID används.

Slutligen finns det en funktion som gör det möjligt för dig att ladda upp egna dokument i Kivra. Där ligger de kvar så länge du vill!

Få dina räkningar till datorn eller mobilen

Få dina räkningar till datorn eller mobilen

Men kan jag inte lika gärna använda e-post?

Nej, inte alls. E-post är jättebra för en massa olika typer av kommunikation men det har en ganska låg säkerhet. Det gör att många företag inte vill skicka ut viktig information direkt via mail. En del företag skickar ut fakturor via mail, men det är långt ifrån alla som gör det.

Bankerna varnar dessutom med jämna mellanrum om falska e-postmeddelanden där olika personer försöker lura av bankens kunder deras inloggningsuppgifter. Kivra är alltså ett mycket säkrare alternativ än E-post och chansen att ett viktigt dokument skulle läcka ut eller att din digitala brevlåda blir hackad är extremt låg.

Hur fungerar Kivra med E-faktura?

Om du vill ha E-faktura istället för pappersfakturor kommer det att fungera precis som vanligt även efter att du öppnat en digital brevlåda. Kivra och E-faktura är två olika saker.

Kivra gör att du även kan få andra dokument från företag direkt i din nya digitala brevlåda istället för att de skickas med vanlig post. Det kan till exempel röra sig om årsbesked, autogirokopior eller lönebesked.

E-fakturor och hur dessa fungerar har vi tagit upp mera noggrant i Vad är E-faktura?.

Fördelar med Kivra

  • Du får viktig post, inklusive räkningar och fakturor, direkt i din digitala brevlåda.
  • Lätt att söka bland all post som du fått.
  • Alla dokument är säkert förvarade på ett ställe. Bara du har tillgång till din brevlåda.
  • Säkrare än vanlig post – ingen kan sno din post ur brevlådan!
  • Säkrare än e-post – allt är krypterat och det är säkert med inloggning via BankID.
  • Miljövänligt – spar en massa skog!
  • Det är gratis!

Nackdelar med Kivra

För att logga in så kan man kan alltså använda lösenord eller Mobilt BankID – dvs med Smartphone eller Surfplatta – men inte BankID – dvs med Stationär dator eller Laptop. Det går att komma runt genom att samtidigt använda både ex Smartphone och Laptop. Det är dock inte optimalt och många äldre har kanske exempelvis inte en Smartphone eller Surfplatta.

Det vore väldigt bra om även vanligt BankID fungerade, det är trots allt samma företag bakom och i princip samma säkerhetslösning.

Läs mer om det bästa kreditkortet med bonus på allt du shoppar!