Bästa kreditkortet på resan

När man ska använda ett kreditkort utomlands, speciellt vid uttag i ATMs, så ska man i första hand titta efter och undvika, så långt det är möjligt, att inte betala onödigt för eventuella uttagsavgifter och extra påslag på valutakursen (valutapåslag). Även eventuell årsavgift för själva kreditkortet bör så klart vägas in. Dessa ”regler” gäller även inom Sverige, det finns flera kort på marknaden som har uttagsavgift även vid uttag på Bankomater i Sverige.

De bästa kreditkorten på resan

Bank Norwegian Kreditkort

 • Ett grymt kort
 • Få poäng på varje köp
 • Köp flygresor för dina poäng
Årsavgift 0 kr
Max kredit 100 000 kr
Räntefritt 45 dagar
 • Ett Visakort
 • Ett resekort
 • Ett bonuskort

Collector Easyliving

 • 0% valutapåslag
 • Välj PIN-kod
 • Låg kreditränta
 • Ange vår exklusiva kod för gratis årsavgift: COLLEASY
Årsavgift 0 kr
Max kredit 100 000 kr
Räntefritt 56 dagar
 • Ett Mastercard
 • Ett resekort

Supreme Card Gold

 • Poäng ges på alla inköp
 • Resor och produkter kan fås med bonuspoängen
 • Kompletterande reseförsäkring
Årsavgift 245 kr
Max kredit 150 000 kr
Räntefritt 60 dagar
 • Ett Mastercard
 • Ett bonuskort

Vilket är det bästa kreditkortet på resan?

Topplistan för kategorin bästa kreditkortet på resan utomlands är väldigt lik den som finns för kreditkort utan kontantuttagsavgift, men här bör man också tänka på hur mycket pengar man gör av med på resor varje år (och då räknar vi inte med ev flyg). Mer om det längre ned.

1 – Vinnaren blir Bank Norwegian återigen – Ingen årsavgift, ingen uttagsavgift (utom då lokala avgifter som exempelvis i Thailand), dock en valuta växlingsavgift på 1,75%. Ändå en klar vinnare sett till konkurrenterna, speciellt eftersom du får räntefria dagar även när du tar ut kontanter, och kontanter behövs i de flesta länderna i världen.

Om man då flyger runt i världen regelbundet och gör av med ganska mycket pengar på resan då? Då kanske nästa kreditkort passar bättre. Det är Bank Norwegians valuta växlingsavgift på 1,75% som står mot Collector Bank Easyliving med ett valutapåslag på 0% vilket är väldigt ovanligt att se idag. Anledningen till att Bank Norwegian ändå tar första platsen är avsaknaden av uttagsavgifter och det grymma bonusprogrammet.

Brytgräns: Kommer du att göra av med mer än exempelvis 25 000 per år för å ligga på rätt sida, och då räknas inte eventuella flygresor eller hotellbokningar som har betalats i Svenska kronor före resan/resorna. Utan vi pratar om de pengar du gör av med ”på plats”. Om svaret är ”ja” så kan det vara läge att titta lite närmre på nästa kort.

2 – Tvåan i denna kategori är Collector Bank Easyliving. Kortet har inget valutapåslag men dessvärre uttagsavgifter. Det har också en årsavgift vilket gör att kortet inte tar första plats i listan. Men ser man bortom detta så är det fortfarande ett riktigt bra resekort. Avsaknaden är ett stort plus om man spenderar en större summa pengar utomlands. Valutapåslag kan i längden bli väldigt kostsamma.

Precis som Norwegian kommer även Easyliving med en mängd olika försäkringar. Du har ett nästan heltäckande skydd när du är utomlands och gäller hela världen över. Bland annat får du Avbeställningsskydd, reseförsäkring och 0 kr i självrisk.

3 – Marginalen Traveller tar hand om tredjeplatsen för bästa kreditkortet på resan. Ja, kortet har både uttagsavgifter och valutapåslag men sett till de kort som finns på marknaden förtjänar det ändå en plats i denna lista. Valutapåslaget ligger på relativt låga 1.65% och uttagsavgift kommer man sällan undan (se Easyliving).

Båda kreditkorten ovan är självfallet bättre tack vare deras lägre kostnader. Dels kostnader när man är ute och reser men också årskostnaderna. Marginalen Traveller har tyvärr en årskostnad på 395kr (gratis första året) vilket är relativt högt.

Det som ändå gör det till ett hyfsat val när man vill ha ett resekort är alla de försäkringar som medföljer kortet.

Måste jag betala ränta på kontantuttag från första dagen?

En fråga som dyker upp med jämna mellanrum är om kontantuttag gör att räntan börjar ticka direkt (ett kreditkort har ju räntefria dagar). Svaret är Ja, räntan börjar räknas direkt när du gör kontantuttag i Bankomat eller ATM. Men ett undantag är Bank Norwegians, deras kort har även räntefria dagar vid kontantuttag vilket i princip inga bra kreditkort idag har annars.

Det kan kännas surt att de flesta långivare tar avgifter och kostnader för olika saker på sina kreditkort men i slutändan skall även dem tjäna pengar. Dock finns det aldrig någon anledning att betala för mycket. Ränta är något som de flesta skyr som pesten och är oftast det som leder till dem största kostnaderna.

Men med de tre korten ovan är det möjligt att slippa räntekostnaderna. På alla tre kreditkort så kan du nämligen sätta in extra pengar på kortkontot i förväg. Flytta över X tusen kronor någon dag innan du far på semestertrippen och så länge du bara utnyttjar ”överskottet” på kortet så slipper du så klart att betala kreditränta.

Kreditkort som med fördel användas före resan.

När man letar och ska välja det bästa kreditkortet för resan så finns det några saker man bör tänkta på, och då tänker vi inte på de vanliga punkterna i planeringen som pass, ansöka om Visa, vaccinationer med mera utan spara pengar genom att flyga billigare.

Med Bank Norwegian Kreditkort kan priset på flygresan sänkas, det ganska rejält om man skulle använda Norwegians kreditkort för alla inköp eftersom man får cirka 1% i bonus (1 så kallad CashPoint, som är samma som 1 Norsk krona) som då kan användas för billigare flygresor hos flygbolaget Norwegian.

När man sedan använder Norwegians Kreditkort vid betalning för själva flygresan så får man 4% i CashPoints på LowFare-biljetter och 10 % på Flex-biljetter.

Precis som vi tar upp på förstasidan så är det för de flesta mycket enklare och mer givande att få billigare flygresor som en bonus än vardagligare saker. Att sedan Bank Norwegian kreditkortet är helt utan årsavgift och har inga uttagsavgifter vid uttag via Bankomat / ATM gör det, nästan, till ett perfekt kort, de har dock ett valutapåslag på 1,75% vid utlandsköp och uttag.

Sammantaget så är Bank Norwegians kreditkort ett väldigt bra kreditkort, perfekt för att spara in pengar vid flygresor och ett toppkort för utlandsresan.

Förmåner som gynnar dig under resan

Mycket om det vi talat om fram tills nu är sådant som gynnar dig då du skall boka själva resan. Fördelarna med att äga ett resekort slutar dock inte där och många av de bättre korten har också förmåner som gynnar dig när du väl är på plats.

Concierge Service

Concierge Service är förmån som man främst hittar på de lite mer exklusiva resekorten. Via denna service får man bland annat hjälp med att boka taxi, hotellrum eller flyg. Vidare kan man också få tips på stadens bästa restaurang eller sevärdheter man inte får missa.

Lounge access

En hel del kreditkort ger idag tillgång till flygplatslounger. Antingen obegränsat tillgång eller exempelvis 10 lounge besök per år. Ju dyrare kortet är desto större utbud av lounger brukar man ha. Att förvänta sig obegränsad lounge access världen över på ett gratis kreditkort händer alltså inte.

Bästa kreditkortet för att ta ut kontanter