Bästa kreditkortet på resan

När man ska använda ett kreditkort utomlands, speciellt vid uttag i ATMs, så ska man i första hand titta efter och undvika, så långt det är möjligt, att inte betala onödigt för eventuella uttagsavgifter och extra påslag på valutakursen (valutapåslag). Även eventuell årsavgift för själva kreditkortet bör så klart vägas in. Dessa ”regler” gäller även inom Sverige, det finns flera kort på marknaden som har uttagsavgift även vid uttag på Bankomater i Sverige.

De bästa kreditkorten på resan

Bank Norwegian Kreditkort

 • Ett grymt kort
 • Få poäng på varje köp
 • Köp flygresor för dina poäng
Årsavgift 0 kr
Max kredit 100 000 kr
Räntefritt 45 dagar
 • Ett Visakort
 • Ett resekort
 • Ett bonuskort

Marginalen Traveller

 • Bonuspoäng på alla inköp
 • Cashback i utvalda butiker
 • 50 dagar räntefri kredit
Årsavgift 0 kr
Max kredit 150 000 kr
Räntefritt 50 dagar
 • Ett Mastercard
 • Ett resekort
 • Ett bonuskort

Vilket är det bästa kreditkortet på resan?

Topplistan kategorin Bästa kreditkortet på resan utomlands är väldigt lik den som finns för Bästa kreditkortet för kontantuttag, men här bör man också tänka på hur mycket pengar man gör av med på resor varje år (och då räknar vi inte med ev flyg). Mer om det längre ned.

1 – Vinnaren blir Bank Norwegian Kreditkort (igen) – Ingen årsavgift, ingen uttagsavgift (utom då lokala avgifter som exempelvis i Thailand), dock en valuta växlingsavgift på 1,75% – Ändå en klar vinnare! Speciellt eftersom du får räntefria dagar även när du tar ut kontanter, och kontanter behövs i de flesta länderna i världen.

Om du nu flyger runt i världen ganska mycket och gör av med ganska mycket pengar!? Då kanske nästa kreditkort passar bättre … det är Bank Norwegians valuta växlingsavgift på 1,75% som står mot Coop MedMera Mer och deras 348 kronor i årsavgift (plus 100 i engångsavgift).

Brytgräns: Kommer du att göra av med mer än, säg 25 tusen per år för å ligga på rätt sida, och då räknas inte eventuella flygresor eller hotellbokningar som har betalats i Svenska kronor före resan/resorna. Utan vi pratar om de pengar du gör av med ”på plats”. Om svaret är ”Ja, helt klart” så kan det vara läge att titta lite närmare på nästa kort:

2 – Tvåan är Coop Mer! Eller till och med etta om du är en riktigt globetrotter. Coop Mer har inga uttagsavgifter eller valutapåslag när du betalar med kortet eller tar ut kontanter, varken i Sverige eller utomlands (utom ev lokala bankers avgifter).

En årsavgift på 348 kronor per år finns dock, och 100 kronor i medlemsavgift till Coop (en gång), men resor du riktigt mycket så tjänar du igen dessa grundavgifter. Skulle du handla mat i Coop butiker (om du nu stannar i Sverige tillräckligt länge för det 😉 ) så passar kortet ännu bättre.

3 – ICA Bankkort Plus tar hand om tredjeplatsen för Bästa kreditkortet på resan. Inga uttagsavgifter, varken i Sverige eller utomlands, en valuta växlingsavgift på 1,25% och en ganska rejäl årsavgift för själva kortet gör att det ”bara” blir en tredjeplats för ICAs kort.

Båda kreditkorten ovan är ett snäpp bättre, tänk dock på att de flesta kreditkort är inte i närheten av att komma upp på våra topplistor, så en tredjeplats är faktiskt ganska bra! Om du nu handlar på ICA i vanliga fall så blir ju ICA Bankkort Plus ett toppval som resekort. ICAs kort är ett Mastercard så komplettera med ett gratis Bank Norwegian (ingen årsavgift) och som är ett VISA så garderar du dig om tekniken skulle strula.

Sen är det faktiskt så att alla butiker och restauranger i världen inte tar både VISA och Mastercard, bra att ha med både!

Måste jag betala ränta på kontantuttag från första dagen?

En fråga som dyker upp med jämna mellanrum är om kontantuttag gör att räntan börjar ticka direkt (ett kreditkort har ju räntefria dagar). Svaret är Ja, räntan börjar räknas direkt när du gör kontantuttag i Bankomat eller ATM – MEN med ett trevligt undantag för Bank Norwegians kort, det kortet har även räntefria dagar vid kontantuttag!

Händer också lite nu och då att folk klagar över detta faktum att de flesta kortutgivare tar betalt för någonting, vi är väl av den åsikten att även kortutgivarna försöker tjäna pengar så det är väl inga konstigheter …

MEN, du kan slippa undan räntan! På alla tre kreditkort ovan så kan du nämligen sätta in extra pengar på kortkontot i förväg. Flytta över X tusen kronor nån dag innan du far på semestertrippen och så länge du bara utnyttjar ”överskottet” på kortet så slipper du så klart att betala ränta 🙂

Kreditkort som med fördel användas före resan.

När man letar och ska välja det bästa kreditkortet för resan så finns det några saker man bör tänkta på, och då tänker vi inte på de vanliga punkterna i planeringen som pass, ansöka om Visa, vaccinationer med mera utan spara pengar genom att flyga billigare.

Med Bank Norwegian Kreditkort kan priset på flygresan sänkas, det ganska rejält om man skulle använda Norwegians kreditkort för alla inköp eftersom man får cirka 1% i bonus (1 så kallad Cash Point, som är samma som 1 Norsk krona) som då kan användas för billigare flygresor hos flygbolaget Norwegian.

När man sedan använder Norwegians Kreditkort vid betalning för själva flygresan så får man 4% i CashPoints på LowFare-biljetter och 10 % på Flex-biljetter.

Precis som vi tar upp på förstasidan så är det för de flesta mycket enklare och mer givande att få billigare flygresor som en bonus än vardagligare saker. Att sedan Bank Norwegian kreditkortet är helt utan årsavgifter och har inga uttagsavgifter vid uttag via Bankomat / ATM gör det, nästan, till ett perfekt kort, de har dock ett valutapåslag på 1,75% vid utlandsköp och uttag.

Sammantaget så är Bank Norwegians kreditkort ett väldigt bra kreditkort, perfekt för att spara in pengar vid flygresor och ett toppkort för utlandsresan. Även om du skulle använda något annat kreditkort i första hand så tänk på att man alltid ha flera kort med sig på resor och där måste Norwegians kort vara en av de klara favoriterna.

Bästa kreditkortet för att ta ut kontanter