Vad är E-faktura?

Att använda E-faktura måste vara det enklaste, smidigaste och billigaste sättet att betala sina räkningar med, ja, det du kan till och med tjäna pengar på det. Vissa kanske påstår att Autogiro är ännu bättre, men med E-faktura så får man bättre kontroll och även valmöjligheter som Autogiro inte ger.

E faktura
Vad är en e-faktura egentligen?

Så vad är då egentligen E-faktura?

Enkel förklaring: Om ett företag som du ska betala en räkning till erbjuder E-faktura (och det är det väldigt många som gör) så kommer de att skicka fakturan via nätet till din bank istället för i pappersformat till dig, alltså ingenting via post utan du ser räkningen på (internet) banken istället.

Allting är redan ifyllt, datum, summa och OCR nummer och det enda du behöver göra är att godkänna betalningen via din internetbank, sista betalningsdag är som sagt redan inställt så det enda du behöver hålla koll är att det finns pengar på kontot den dagen (Tips: Använd ett eget separat konto för räkningar, mycket enklare att hålla koll på pengar och konton på det viset).

  • Om du har en faktura från Företag A och du betalar den via din internetbank så kommer det att ”poppa upp” en info-sida att just Företag A även har E-faktura och en fråga om du vill ansluta dig till den servicen.
  • Nu kan vi inte garantera att det funkar så på alla banker, men att söka efter de företag som erbjuder E-faktura ska gå att göra, kolla även stycket ”Vilka företag erbjuder E-faktura?” en bit längre ned på sidan.
  • Om Företag A har någon typ av aviavgift så kommer du då att åka på att betala avgiften den första gången du betalar till dem, men om du ansöker om E-faktura i samband med den första betalningen kommer nästa räkning direkt till banken istället, vidare till nästa punkt …
  • Tjäna pengar – De flesta företagen vill gärna att du ska betala med E-faktura och kommer då att ta bort eventuell aviavgift som finns när de skickar ut pappersfaktura (Undantag kan finnas, bäst att alltid kolla).
  • Justera fakturan – De två stora fördelarna med E-faktura jämfört med Autogiro (som dras med exakt belopp på exakt dag), och det gäller speciellt när man ska betala räkningar på kreditkort, du kan välja belopp som ska betalas och när du ska betala!

Exempel: Du får en E-faktura från Kreditkort A på 4,500kr, men du vill inte betala hela räkningen, inga problem, det är bara att ändra belopp till vad du vill betala – Se dock till att betala minibeloppen som de vill ha – Du vill inte ha betalningspåminnelse bara för att betalningen var 50 – 100 kronor för lite!

Det går även att ändra datum, om krediten på kortet börjar bli låg eftersom det handlades lite mer än vanligt månaden före så kan man betala E-fakturan direkt när man fått in den på internetbanken för att fylla på kreditkortet.

Vilka kreditkort erbjuder E-faktura?

Titta på våra recensions sidor för respektive kreditkort – Fakta om Kreditkorten, vi skriver alltid om ett kreditkort har E-faktura och om det blir någon ändring på aviavgift om du använder E-faktura (Finns vid all faktainfo i mitten av recensionen).

Vilka övriga företag erbjuder E-faktura?

Den listan tänker vi absolut inte skriva här, det är över 1,800 olika företag som erbjuder E-faktura! Vill du kolla om ett företag har E-faktura kan du göra det här.

Vilken (internet) bank kan jag betala E-fakturor via?

Bland de kreditkort som finns på Bästa kreditkortet så har ICA Banken stöd för att betala E-fakturor (det komiska är att du inte kan få E-faktura för ICA Bankkort Plus, de använder Kivra, men du kan betala räkningar med E-faktura via ICA Banken).

Det finns även flera andra kort här på sajten som man kan betala E-fakturor med så som remember flex, Bank Norwegian och många fler.