Vad är Blippa?

Att kunna Blippa med sitt kreditkort, eller andra typer av kort, verkar komma starkt under 2016-17, kan även kallas ”Blippbetalning” eller ”Kontaktlös betalning”.

Se upp på det sista namnet så du läser rätt, det är alltså ”kontakt”, inte ”kontant”. För enkelhetens skull så håller Bästa Kreditkortet på att namnet Blippa blir det som gäller.

Men vad är då Blippa?

Det är helt enkelt ett snabbt och smidigt sätt att betala (mindre) belopp med sitt kreditkort, när du handlar i butiker som har rätt sorts kortterminal.

Självklart även med andra typer av kort, bland annat lokaltrafiken över landet har börjat använda detta system, exempelvis så började SL (förkortning för Storstockholms Lokaltrafik) att införa det under sommaren 2016.

Så här ser ICAs kortterminal ut:

Märke som anger Blippa funktion

Om du tittar på bilden så ser du att just denna terminal klarar av att Blippa med – #1

Titta även på kortet så ser du ”radiovågorna” på själva kortet som visar att det är ett kreditkort som går att Blippa med- #2

Hur Blippar man som?

Och så här gör man när man Blippar, bara för/håll kortet vid sidan av terminalen tills betalningen är registrerad.

Hur man blippar som

Det ska också (oftast) fungera utan att du behöver ta ut kortet ur plånboken eller mobilfodralet. Tänk dock på att om du har flera kort nära varandra så kommer terminalen inte kunna avgöra vilket kort du vill betala med, då måste du plocka fram rätt kort.

Man kan bara Blippa för mindre belopp, gränsen som kortutgivarna har satt är oftast 200 kronor, men exempelvis ICA har 250 kronor som gräns på sina kort när de används i de egna ICA butikerna medan andra kreditkort som Blippas har 200 kronor som gräns.

Varför ska man Blippa då?

Det går snabbt! Det kanske inte har så stor betydelse för dig personligen, Blippa eller knappa in kod, det är bara några sekunders skillnad. Men är det lång kö i kassan på ICA butiken eller ställen där snabbhet har ännu större betydelse så som bussar, T-banan och liknande, där kommer möjligheten att Blippa ha stor inverkan.

ICA var först ut med kortterminaler för att kunna Blippa i mitten av 2015. När detta skrivs, mars 2017, så är det bara två stycken kreditkort av de som finns på Bästa kreditkortens listor som har funktionen Blippa, det är ICA Bankkort Plus och Bank Norwegian, fler lär garanterat komma.

Bästa kreditkortet - Bonus när du shoppar!