Vad är Blippa?

Att kunna blippa med sitt kreditkort, eller andra typer av kort kallas även”Blippbetalning” eller ”Kontaktlös betalning”.

Se upp på det sista namnet så du läser rätt, det är alltså ”kontakt”, inte ”kontant”. För enkelhetens skull så håller vi oss här till namnet ”Blippa”.

Men vad är då blippa?

Det är helt enkelt ett snabbt och smidigt sätt att betala (mindre) belopp med sitt kreditkort, när du handlar i butiker som har rätt sorts kortterminal.

Självklart även med andra typer av kort, bland annat lokaltrafiken över landet har börjat använda detta system, exempelvis så började SL (förkortning för Storstockholms Lokaltrafik) att införa det under sommaren 2016.

Så här ser ICA:s kortterminal ut:

Märke som anger Blippa funktion

Om du tittar på bilden så ser du att just denna terminal klarar av att blippa med – #1

Titta även på kortet så ser du ”radiovågorna” på själva kortet som visar att det är ett kreditkort som går att blippa med- #2

Hur går det till?

Och så här gör man när man blippar, bara för/håll kortet vid sidan av terminalen tills betalningen är registrerad.

Hur man blippar som

Det ska också (oftast) fungera utan att du behöver ta ut kortet ur plånboken eller mobilfodralet. Tänk dock på att om du har flera kort nära varandra så kommer terminalen inte kunna avgöra vilket kort du vill betala med, då måste du plocka fram rätt kort.

Man kan bara blippa för mindre belopp, gränsen som kortutgivarna har satt är oftast 200 kronor, men exempelvis ICA har 250 kronor som gräns på sina kort när de används i de egna ICA butikerna medan andra kreditkort som blippas har 200 kronor som gräns.

Beroende på hur stor summa man försöker blippa så kan man behöva ange sin PIN-kod. Många gånger behöver man dock inte ange sin kod, på så sätt kan man betala riktigt fort och slipper risken med att någon ser din PIN-kod.

Varför ska man blippa då?

Det går snabbt! Det kanske inte har så stor betydelse för dig personligen, blippa eller knappa in kod, det är bara några sekunders skillnad. Men är det lång kö i kassan på ICA butiken eller ställen där snabbhet har ännu större betydelse så som bussar, T-banan och liknande, där kommer möjligheten att blippa ha stor inverkan.

Det är också, som vi var inne på tidigare, ett sätt att skydda sin PIN-kod. Det är många kortstölder och obehörig kortanvändning som börjat med att en person bakom sett kortanvändarens PIN-kod. Men, genom att blippa (då beloppet är lågt) slipper man risken med att ens kod ses av någon annan.

ICA var först ut med kortterminaler för att kunna blippa i mitten av 2015. Men idag är det möjligt att blippa i de flesta butiker, bensinmackar och andra ställen.

Hur är det med säkerheten när man blippar?

Kontaktlösa betalningar är idag lika säkra som att sätta in sitt kort i terminalen och slå in sin kod. Alla kreditkort som man kan blippa med innehåller de absolut senaste säkerhetslösningarna.

Det är alltså ingen risk att någon kan hacka ditt kort eller terminalen då du blippar och sedan komma åt dina kortuppgifter. Ibland händer det också att terminalen kommer be dig använda chip samt kod även om du bara handlar för en liten summa. Detta är en säkerhetskontroll för att se att det fortfarande är du som använder kortet och kan koden.

Bästa kreditkortet - Bonus när du shoppar!