Kreditkort eller lån?

När det kommer till olika sätt att skaffa sig krediter här i Sverige så är utbudet så stort så stort och ofta förvillande (det senare punkten är anledningen varför vi startade den här sidan).

Det finns kreditkort i mängder, en del med riktigt bra fördelar, många med onödiga utgifter (igen, det finns en anledning till varför vi startade denna sida).

Det finns vanliga lån, dvs privatlån eller blancolån som det ofta kallades tidigare.

Lägg sedan till möjligheten till bolån, billån, kattlån … nja, den sista kanske inte finns än 🙂

Och på det kommer ”nymodigheter” som sms lån, som dock fått så dåligt rykte att de ofta kallas snabblån eller microlån numera.

Kreditkort eller lån?
Att välja kan vara svårt ibland.

Ska jag ansöka om kreditkort eller låna?

Oj, det finns många olika saker som avgör detta, men ok då, några självklarheter finns det ju.

Är det större summor, det vill säga över 100 tusen kronor så är det lån som gäller, helt enkelt för att det är inte så många kreditkort som ger så mycket i kredit samt att räntan kommer blir lägre, speciellt om det gäller ett bolån!

Har man dragit på sig alldeles för många olika småkrediter som alla vill ha en liten (eller stor) betalning varje månad kan det vara bra idé att försöka få ihop allting till ett enda privatlån, ett så kallat samlingslån. Skillnaden blir då mindre att betala varje månad men under en längre tid, och troligtvis en lägre kostnad totalt.

Det kan dock inte vara för små summor, räkna med minst 20 tusen kronors lån för att ha möjlighet till några vettiga villkor, räkna även med en minsta återbetalningstid på 3 år eller mer. Många banker och andra långivare har sin lägsta nivå för att låna ut ungefär där eller en bit högre.

Men jag behöver bara några tusen extra i några veckor!

Jamen kreditkort då, det är ju självklart att Bästa kreditkortet rekommenderar just kreditkort om det är tusenlappar och veckor det handlar om! Ansök om ett Bank Norwegian kort som inte har någon årsavgift, när du fått in pengar om några veckor så betala av krediten och lägg kortet åt sidan till nästa gång det krisar. Och när vi nu nämner Bank Nowegians kreditkort, det går också att låna via Bank Norwegian, de har privatlån på mellan 5 tusen och ända upp till 600 tusen kronor.

Ok, men vart går gränsen då?

Gräns mellan att ta ett lån eller ansöka om ett kreditkort? Det finns ingen exakt gräns för det, det beror på hur mycket och hur lång tid man behöver extra pengar.

Som vi skrev tidigare så är det oftast enklare att få bättre lånevillkor när det gäller summor över 20 tusen kronor, så det kan vara ett riktmärke. Är ekonomin tillfälligt låg och man vet att det kommer att ordna upp sig på några veckor eller nån månad så kan det vara idé med ett kreditkort.

Vet man att pengarna behövs under en längre tid så lutar det så klart mot ett privatlån, eller ännu bättre om man kan låna på sin bostadsrätt eller villa.

Kreditkort eller snabblån?

Snabblån då? Nja, rent generellt så skulle vi säga kreditkort istället, snabblån är ju mindre summor som ska betalas tillbaka ganska snabbt, 1-2-3 månader. Betalar du tillbaka skulden på lite snabbt, precis som du måste med ett snabblån, så har du ju sedan kortet kvar med full kredit som en liten reserv.

Sen gäller samma sak som med alla krediter, se till att betala av dom så snabbt som möjligt och sätt dig inte i någon skuldfälla!

Hur mår din ekonomi egentligen?

Det här är en väldigt viktig punkt, man måste räkna ärligt på sin ekonomi, går man back varje månad så kommer varken ett kreditkort eller ett lån att hjälpa i längden. Då måste man istället (eller också) titta över sitt boende, arbete och framförallt vad man spenderar alla sina pengar på, kanske dags att ändra livsstil?