Kreditkort eller lån?

När det kommer till olika sätt att skaffa sig krediter här i Sverige så är utbudet så stort så stort och ofta förvillande. Vilket kreditkort eller lån skall man egentligen kolla på? Och vad bör man tänka på? Dessa är några av de frågor vi ämnar besvara här nedan.

Det finns idag kreditkort i mängder, en del med riktigt bra fördelar, många med onödiga utgifter (igen, det finns en anledning till varför vi startade denna sida).

Utöver kreditkort finns det också vanliga lån, dvs privatlån eller blancolån som det ofta kallades tidigare.

Lägg sedan till möjligheten till bolån, billån, snabblån, kreditkonto och mycket mer. Det är alltså inte bara att välja första bästa lån eller kreditkort. Det gäller att hålla tungan rätt i mun och läsa på, jämföra och granska olika alternativ. vill du veta mer om lån, deras för- och nackdelar samt få hjälp med jämförelse av dessa? Då kan du besöka Finansvalp som med stor erfarenhet hjälper dig att jämföra lån utefter dina förutsättningar och krav.

Kreditkort eller lån?
Att välja kan vara svårt ibland.

Ska jag ansöka om kreditkort eller låna?

Oj, det finns många olika saker som avgör detta, men ok då, några självklarheter finns det ju.

Är det större summor, det vill säga över 100 000 kronor så är det lån som gäller, helt enkelt för att det är inte så många kreditkort som ger så mycket i kredit samt att räntan kommer blir lägre, speciellt om det gäller ett bolån. Privatlån på över 100 000 kommer däremot ha en högre ränta än bolån, detta för att ett privatlån inte har krav på säkerhet.

Har man dragit på sig alldeles för många olika småkrediter som alla vill ha en liten (eller stor) betalning varje månad kan det vara bra idé att försöka få ihop allting till ett enda privatlån, ett så kallat samlingslån. Ett samlingslån innebär att långivaren tar över alla dina småkrediter och betalar av dessa. Du har sedan endast ett stort lån som motsvarar värdet på de småkrediter långivaren betala av åt dig. Detta leder nästan alltid till lägre ränta och det är enklare att endast behöva hålla koll på ett lån.

Även vid akuta situationer där man snabbt behöver pengar och inte kan använda ett kreditkort så kan ett smslån vara ett bra alternativ. Dessa lån är högkostnadskrediter vilket innebär att räntan ofta är väldigt hög.

Med det sagt så behöver inte ett lån på exempelvis 5 000 kr som återbetalas efter 30 dagar bli speciellt dyrt. Denna lånetyp kan användas då exempelvis kylen går sönder eller man akut behöver reparera bilen.

Men jag behöver bara några tusen extra i några veckor!

Jamen kreditkort då, det är ju självklart att Bästa kreditkortet rekommenderar just kreditkort om det är tusenlappar och veckor det handlar om! Ansök om exempelvis ett kreditkort från Bank Norwegian som inte har någon årsavgift, när du fått in pengar om några veckor så betala av krediten och lägg kortet åt sidan till nästa gång det krisar. Och när vi nu nämner Bank Nowegians kreditkort, det går också att låna via Bank Norwegian, de har privatlån på mellan 5 tusen och ända upp till 600 tusen kronor.

Ok, men vart går gränsen då?

Gräns mellan att ta ett lån eller ansöka om ett kreditkort? Det finns ingen exakt gräns för det, det beror på hur mycket och hur lång tid man behöver extra pengar.

Som vi skrev tidigare så är det oftast enklare att få bättre lånevillkor när det gäller summor över 20 tusen kronor, så det kan vara ett riktmärke. Är ekonomin tillfälligt låg och man vet att det kommer att ordna upp sig på några veckor eller nån månad så kan det vara en bra idé med ett kreditkort.

Vet man att pengarna behövs under en längre tid så lutar det så klart mot ett privatlån, eller ännu bättre om man kan låna på sin bostadsrätt eller villa.

Kreditkort eller snabblån?

Snabblån då? Nja, rent generellt så skulle vi säga kreditkort istället, snabblån är ju mindre summor som ska betalas tillbaka ganska snabbt, 1-2-3 månader. Betalar du tillbaka skulden så snabbt, precis som du måste med ett snabblån, så har du ju sedan kortet kvar med full kredit som en liten reserv.

Sen gäller samma sak som med alla krediter, se till att betala av dom så snabbt som möjligt och sätt dig inte i någon skuldfälla!

Hur mår din ekonomi egentligen?

Det här är en väldigt viktig punkt, man måste räkna ärligt på sin ekonomi, går man back varje månad så kommer varken ett kreditkort eller ett lån att hjälpa i längden. Då måste man istället (eller också) titta över sitt boende, arbete och framförallt vad man spenderar alla sina pengar på.

Genom att bland annat sätta upp en budget kan man få en klarare bild av vad man lägger sina pengar på. Det kan också göra att man snabbt kan avgöra vilka utgifter man behöver dra ned på.

Är det så att du däremot befinner dig i en väldigt ekonomiskt svår situation med bland annat skuldsättning och betalningsanmärkningar så finns det hjälp utifrån att få. Råd om hur man kan ta sig ur en skuld hittar du bland annat på Konsumentverket och HallåKonsument.