Uppdateringar av kreditkorten 2016

12 mars, 2017 av

Här nedan kommer vi att skriva de uppdateringar av kreditkorten som gjorts under 2016, ofta blir det inte med exakta datum utom månaden vi gör ändringen eller när kortutgivaren gjort det, inte säkert vi sett justeringar de gör förrän ett tag efteråt. Självklart tar vi bara upp förändringar på kreditkort som finns på Bästa Kreditkortet.

November 2016

ICA inför aviavgift och/eller faktura genom ”Kivra”

Under 2016 så har ICA gjort ett flertal förändringar på sitt ICA Bankkort Plus, den senaste är att de infört en aviavgift, som du dock kan undkomma. Endera genom att regga dig på faktureringssystemet som kallas ”Kivra” som ICA valt att använda istället för den mer kända E-faktura.

Det går även bra att logga in på sitt ICA banken konto och där avsäga sig fakturautskick. Om du väljer den lösningen så kom ihåg att själv gå in på kontot och kolla (under ”Mina dokument”) hur stora fakturorna är varje månad.

Oktober 2016

200 Bath vid kontantuttag i Thailand

Ok, inte direkt kopplat till kreditkorten på våra topplistor, men vi har skrivit om den info så vi uppdaterar den nu. Den lokala avgiften för att ta ut kontanter i ATM kostar numera 200 Bath (cirka 50kr) i Thailand (för utländska kreditkort).

Juli 2016

Bank Norwegian byter till Visa som du kan ”Blippa” med

I slutet av juni började Bank Norwegian att skicka ut sina nya VISA kort istället för de MasterCard de haft tidigare. Alla nya kunder får VISA korten och befintliga kunderna med MasterCard kommer att få sina kort utbytta löpande. Det har inte direkt någon större skillnad för kunderna, förutom en sak:

Med de nya VISA korten så kan du ”Blippa” vid betalningar under 200kr. I butiker som har rätt typ av kortterminal (alla ICA butiker bland annat) så kan man snabbt betala genom att hålla kortet några centimeter från kortterminalens mottagare (sitter oftast på vänster sida, sett från dig som kund).

”Blipp” så är betalningen genomförd, snabbt, enkelt och smidigt 😊

Juli 2016

Hemköp stänger ned sitt kreditkort

Hemköp har under en lång tid haft samarbete med Ikano Bank och genom dem ett eget kreditkort. Men nu stänger de ned det kortet (av okänd anledning), från juli 2016 går det inte längre att ansöka om Hemköps egna kreditkort och de redan befintliga kreditkorten stängs ned vid årsskiftet 2016/17.

Mars 2016

OKQ8 sänker bonusen (på ett litet snyggt sätt)

Sänkt bonus på köp utanför OKQ8 från 1% till 0,3-0,6%, du får 0,3% om du tar ut bonusen i kontanter men det blir det dubbla (0,6%) om du istället handlar upp bonusen hos OKQ8, ganska snyggt sätt faktiskt 😊

Det är fortfarande hela 2% bonus på det du handlar på OKQ8 stationen.

Sänkningen genomförs säkert på grund av de nya EU direktiven för kreditkort som gäller från den 9e: december 2015 (se nedan).

Mars 2016

ICA lägger på valuta växlingsavgift

Från den 1 mars 2016 så har ICA Bankkort Plus en valuta växlingsavgift på 1,25%. Inga större utgifter men det gör att ICAs kreditkort direkt faller några placeringar inom kortkategorin resekort.

Det verkar som att ICA går ifrån ”Rese nischen” och satsar mer på ”Shopping nischen” (se nedan: ICA inför extra försäkringar).

Januari 2016

ICA inför extra försäkringar

ICA har från den 1:a januari 2016 infört två stycken försäkringar på sitt kreditkort: Förlängd Garanti och Allriskförsäkring.

Ett års extra garantin är för den som köper elektronik och hushållsprodukter med ICAs kort (vissa produkter är undantagna). Allriskförsäkringen är ett försäkringsskydd som kan ge ersättning om en produkt köpt med kortet går sönder genom en olycka. Försäkringen gäller i hela fem år från inköp – Kom ihåg att spara kvittot och inte städa bort det efter ett par år.

December 2015

Vi tittar även in på ett EU beslut som kommer att påverka bonusar på många kreditkort i Sverige.

Tidigare så har det skilt ganska mycket i reglerna för kreditkort mellan en del länder inom EU, den nya lagen är till för att jämna ut dessa regler. Redan i mars 2015 togs beslutet av EU, de nya reglerna trädde i kraft 9:e december 2015.

Egentligen en ganska ”enkel” regel, kortutgivare får numera maximalt ta en 0,3% i avgift vid transaktioner med kreditkort.

Räkna med att en del kreditkort kommer att få sänkt bonus eller återbäring under 2016.