N26 lämnar Storbritannien

18 februari, 2020 av

Det tyska fintechbolaget och mobilbanken N26 lämnar nu Storbritannien och skall bero på brexit. Men enligt personer med insyn i banken skall beslutet snarare bero på att företaget inte fått tillräckligt med kunder, vilket DI var först att rapportera om.

Alla brittiska konton hos N26 kommer att stängas den den 15 april i år. Beslutet har lett till stark kritik från brittiska kunder i den tyska mobilbanken.

N26 själva hävdar att de lämnar Storbritannien på grund av att tjänsten inte kommer att fungera i landet när brexit gått igenom. En av anledningarna är att bolaget hade behövt ansöka om en så kallad inhemsk banklicens i Storbritannien. Detta är något som N26 säger att de inte vill lägga resurser på.

”Samtidigt som vi till fullo respekterar beslutet som tagits, betyder det att N26 snart inte kommer att kunna erbjuda våra tjänster till kunder i Storbritannien och att vi kommer behöva lämna marknaden”, säger bolagets landschef Will Sorby, i en kommentar.

N26 lanserade i Storbritannien i oktober 2018 vilket är mer än tv år efter omröstningen om brexit. Många kunder menar N26 därför borde ha kunnat förutse detta.

”Självklart behöver de en ursäkt inför investerarna och skyller på brexit, inte på dålig ledning eller brist på kunskap om hur man hanterar den brittiska marknaden”, säger Miguel Frias Mosquea, en brittisk N26-kund, till CNBC.

Den tyska mobilbanken är en av många nätbanker som de senaste åren har expanderat inom Europa. Bland deras största konkurrenter finner man bland annat Revolut som ironiskt nog grundades i Storbritannien.

Det är inte känt hur många kunder N26 har i landet, men enligt inofficiella uppgifter skall de endast vara 200 000. Kollar man på rivalen Monzo har de 3,6 miljoner kunder i Storbritannien.

Sedan bolaget grundades 2013 har de tagit in över 600 miljoner dollar i riskkapital. Bland investerarna finns bland annat Tencent, Partners och Insight.