Krönika: Inte lätt att hitta Bra kreditkort

28 november, 2018 av

En krönika av Johan H.

Ett av de nyaste kreditkorten är det som flygbolaget BRA ger ut. Det lanserades för ett par veckor sedan men när jag ville hitta information om kortet var det knappast lätt att hitta. Kanske var det inte så bra av BRA att välja namnet BRA…

För knappt en månad sedan skulle jag ta flyget till Malmö och möts på flygplatsen av stora reklamaffischer om det kommande kreditkort från flygbolaget BRA. Kortets bonusprogram skulle kopplas samman med det redan befintliga loyalitetsprogrammet hos flygbolaget vilket därmed kunde ge gratisresor varje år om jag använde kortet till vanliga inköp i vardagen.

Skulle kreditkortet kunna konkurrera med andra flygbolags kreditkort så som Norwegian och SAS? Som vanligt ville jag ställa de olika bonusprogrammen mot varandra – men det var lättare sagt än gjort.

För mig, som så många andra, är Google den självklara vägen till information så jag sökte efter ”BRA kreditkort”. Men insåg snabbt mitt misstag i val av sökfras. För hur ska Google kunna förstå att jag menar flygbolaget BRA – inte adjektivet bra. Mycket riktigt så visade Google listor på en hel del bra kreditkort, självklart var Bästa Kreditkortet med i toppen men det var ju inte det jag letade efter.

En del kort som kunde ge mig rabatter och bonusar och andra som hade försäkringar som sin stora fördel. En hel del bra kreditkort – men inte kreditkortet från BRA.

Försökte göra det lite enklare för sökmotorn och sökte efter ”Bra Flygbolag Kreditkort” och lyckades nu i alla fall få BRA som förstaträff. Men inte sidan om deras kreditkort utan deras loyalitetsprogram. Därifrån gick det däremot att klicka sig vidare mot deras kreditkort.

Frågan är hur många personer som går samma väg som jag. Som börjar söka efter BRA kreditkort men landar på en sida som istället har bra kreditkort. Hur många av dessa väljer sedan att teckna ett av dessa istället för att fortsätta sin sökning mot flygbolagets hemsida? Något som alltså innebär att BRA missar möjligheten att presentera sina fördelar och varför just deras kreditkort ska väljas.

”BRA kreditkort kan vara bra – men namnet bra är inte bra.”

Hittade till slut den information jag sökte efter. Nämligen att jag skulle få 10 poäng per 100 kr jag handlar för med deras kreditkort. De billigaste inrikesbiljetterna kostar 6000 poäng vilket innebär att jag alltså får en resa mellan Stockholm och valfri inrikesdestination för dessa poäng.

Jag behöver alltså handla för 60 000 kr med kortet för att få en inrikesresa. Men vad är den värd då? En del kreditkort är lätta att jämföra utifrån deras bonusar men flygbolagens kort är det inte. Detta inte minst när flygbiljetternas priser varierar så kraftigt.

Grundbonusen känns ungefär samma som Norwegian-kortet, det senare har dock även bonus på en helt gäng E-butiker och lite annat smått å gott, det kortet har heller ingen årsavgift medan BRA har 150kr/år.

Jag gör det enkelt för mig. Kommer jag resa mycket med BRA tecknar jag kreditkortet från dem. Så är inte läget just idag, men det kan ändras. Förhoppningsvis hittar jag då till deras hemsida  – risken finns nämligen att jag börjar läsa och kanske till och med tecknar något annat bra kreditkort på vägen dit.

Bästa kreditkortet för resan