Handla säkrare online med rätt kreditkort

29 april, 2019 av

En övervägande majoritet av alla ID-kapningar sker på nätet och över 520 stycken sker varje dag i Sverige. Med en konstant växande e-handel har också antalet ID-kapningar fortsatt att öka. Så hur gör man då för att skydda sig mot en ID-kapning?

Det går tyvärr inte idag skydda sig helt och hållet men det finns flera saker man kan göra för att minska risken att det skall ske.

  • Lämna aldrig ut dina kontouppgifter via mail, sociala medier eller SMS.
  • Använd alltid pinkod på din mobil, surfplatta och dator. Se även till att alltid uppdatera ditt antivirus program och avaktivera aldrig din brandvägg på datorn.
  • Använd inte ett kort som är kopplat till ditt lönekonto eller eventuella besparingar. Det är alltid bättre att använda ett kreditkort.
  • Kolla ditt konto regelbundet för att se så att inga obehöriga köp eller utdrag har gjorts.
  • Är du riktigt orolig kan du spärra ditt kort för användning på internet eller i utlandet och endast låsa upp det när det skall användas.
  • Använd dig endast av tillförlitliga sajter när du handlar online och gärna att det krävs identifikation via Bank-ID.
  • Handla alltid ansvarsfullt och försiktigt. Har du slarvat med dina kortuppgifter eller använt ditt kort på mindre tillförlitliga sajter kan det bli svårare för dig att få ersättning för dina förlorade pengar.

Handla inte med ditt debitkort

Många använder än idag sitt debitkort (bankkort knutet till lönekontot) på nätet. Detta kan vara riskabelt, skulle det ske en ID-kapning på det kort som är kopplat till lönekontot löper du risken att bli av med alla dina pengar.

Det är mycket smartare att koppla ett kreditkort till ett speciellt ”shopping konto”. På detta kontot kan du sedan ha en begränsad summa pengar. Skulle du då få dina kortuppgifter stulna blir du endast av med det begränsade beloppet.

Ytterligare en fördel med att använda sig av ett kreditkort för att handla online är att det varje månad skickas hem ett kontoutdrag med en översikt på alla dina transaktioner. Det gör det också lättare att bestrida transaktioner på fakturan som du själv inte gjort.

Vilket kort ska man välja för shopping?

I princip alla kortutgivare idag har moderna och väldigt effektiva säkerhetssystem på plats för sina kort. Dessa verkar hela tiden för att förhindra bedrägerier och kortuppgiftsstölder.

Det handlar mer om att själv vara försiktig och tänka efter var och hur man väljer att använda sitt kreditkort och följa de råd vi gav ovan. Men om man inte riktigt vet vilket kreditkort för shopping man ska välja är re:member flex en bra utgångspunkt.

re:member flex är idag ett av de bästa shoppingkorten på marknaden. Dem har ett rabattprogram som kallas reward och som ger rabatter i över 300 butiker. Kortet har dessutom ingen årsavgift, det är alltså helt gratis att äga. Flex kortet är ett Mastercard vilket gör att kortet en hög säkerhetsnivå.

Räntan sätts individuellt, vill du delbetala dina kreditfakturor och får en låg kreditränta kan du alltså komma undan riktigt billigt. Är det främst shopping man vill göra med sitt kreditkort är re:member flex ett riktigt bra kreditkort men som också är säkert att använda.

Slutord

Även om du följer de tips och råd ovan, väljer ”rätt” kreditkort och tänker efter innan du handlar kan du aldrig vara helt skyddad mot bedrägerier. Med det sagt så kommer du långt på att följa de råd vi gav dig här. Följer du dessa och använder ett bra kreditkort för shopping har du gjort det du kan och minskat risken för att råka ut för ett bedrägeri markant.