Fintech-hubb kan vara på väg till Sverige

4 februari, 2020 av

”Centralbankernas centralbank” har påbörjat ett projekt där innovationshubbar öppnas runtom i världen. Riksbanken vill att en skall hamna i Sverige, men först måste en lagändring gå igenom.

Bank for international Settlements (BIS), som ibland kallas för centralbankernas centralbank, är ett samarbetsorgan för 60 centralbanker. BIS har sedan i fjol börjat etablera innovationscentrum runtom i världen. Syftet med satsningen är att djupare kunna analysera tekniska finansiella innovationer som håller hög relevans för centralbanker.

Fintech är ett samlingsbegrepp och syftar till den senaste IT-teknologin inom finansvärlden. Fintech exploderade i Sverige under 2019 med både nya aktörer och nya produkter från redan existerande fintech-bolag.

Bland annat startades Lunar Way upp i Sverige, och både N26 och P.F.C såg stora framgångar med sina debitkort. Sverige är idag ett av de länder där allt fler Fintech bolag startar upp och kommer på innovativa lösningar inom finanssektorn.

Riksbanken vill alltså att en av dessa ”hubbar” skall hamna i Sverige. I ett pressmeddelande framgår det att riksbanken meddelat sin kandidatur.

”Riksbanken anser att en BIS innovationshubb skulle kunna bidra positivt till att Sverige och vårt närområde fortsätter att ligga i framkant vad gäller forskning och analys om tekniska finansiella tjänster”, säger riksbanken i sitt pressmeddelande.

Riksbankslagen måste ändras

Riksbankslagen är den lag som reglerar riksbanken i Sverige. För att Sverige skall kunna hysa en hubb måste lagen ändras så att riksbanken får ett godkännande för att finansiera internationella organisationers verksamhet om de har koppling till den egna verksamheten.

Ett förslag har redan skickats på remiss och när remissrundan är klar kommer Riksbanken skicka in en framställan till riksdagen. Det har också framkommit att riksbanken har gått med i ett internationellt samarbete kring digitala valutor.

Minskad användning av kontanter i Sverige lyfte frågan om en e-krona

Redan i slutet av 2016 lyfte Riksbanken frågan huruvida en e-krona borde införas i Sverige eller ej. Frågan lyftes tack vare den minskande kontantanvändningen. Det finns flera bakomliggande anledningar till den minskande användningen av kontanter i Sverige.

Kort så som kreditkort, debitkort och bankkort är en stor bidragande faktor till den minskande användningen av kontanter. Men även betalappar så som Swish, Apple Pay och Samsung Pay bidrar till att kontanter helt enkelt inte behöver finnas i svenskarnas plånböcker längre.

Om lagförändringen går igenom och Sverige får en fintech-hubb kan det innebära än fler nytänkande betalningslösningar och kortvarianter. Vi ser redan ett ökat intresse för debitkort och det är på tiden att kreditkorten utvecklas och erbjuder nya lockande förmåner.

Vi kommer fortsatt följa detta och rapportera om något nytt kommer fram angående fintech-hubben.