En titt på kreditkorten i Norge

26 juni, 2018 av

En del här i Sverige (många?) tror att alla kreditkort i hela världen fungerar exakt som här i Sverige och att folk använder kreditkort precis lika mycket som I Sverige … nej nej, så är inte alls fallet, vi är ganska extrema kortanvändare jämfört med resten av världen.

Norsk flagga

Ok, nu är världen stor och Sverige ganska litet (jo, det är faktiskt så, det är sant), men om vi tittar på något grannland så kanske det finns likheter.

Norge brukar pekas ut som att vara ganska likt Sverige i mycket, dock inte allt, nu ska vi inte grotta ned oss i stora världsliga frågor, detta är en kreditkortssida och vi håller oss till det 🙂

i den här jämförelsen av de bästa korten i Norge borde vi väl kunna jämföra kreditkorten i respektive land lite grann i alla fall.

Skillnader och likheter

Några skillnader syns ganska så tydligt, kreditgränsen är ofta lite grann högre i Norge än i Sverige, re:member har 150 tusen i Norge mot 100 tusen i Sverige, Ikano Kort skiljer rejält också, 100 tusen i väst mot 60 tusen här. Den effektiva räntan är några procent högre på korten i vårt västra grannland, över 25% är inte ovanligt.

Men det finns likheter också, re:member i Norge har precis som re:member flex i Sverige ett bonussystem som ger återbäring vid utvalda butiker på nätet. Bank Norwegians kort har precis samma förmåner kopplade till Norwegian Air i båda länderna, dock verkar det inte som det finns någon deal för online shopping på det norska kortet, kanske kommer, det är ju ganska nytt här i Sverige.

Bonusar på kreditkorten verkar vara precis lika vanligt i Norge, även (kompletterande) reseförsäkringar på korten, den senare är dock inte alls så konstigt eftersom dessa försäkringar oftast är VISA och Mastercard som står bakom detta.

Någonting som vi verkligen gillade var att uträkningen för effektiv ränta gällde för exakt samma belopp för alla kort, 15 tusen Norska kronor. Så är det inte alls på kreditkorten i Sverige utan en del kortutgivare räknar på 10, en del 15, och en del på 20 tusen, den värsta på de svenska korten är en del utgivare räknar med hela eller en del av den räntefria perioden … en del gör det inte.

Hur många kreditkort?

Hur många kort?

En intressant detalj som vi hittade på den norska sidan var meningen: ”Anslagsvis har halvparten av befolkningen ett eller flere kort”, en snabböversättning är att ungefär halva befolkningen har ett eller flera kreditkort … det känns väldigt lite jämfört med vi i Sverige … ok, nu är ju vi svenskar ganska unika när det kommer till användningen av kort (och Swish de sista åren) men det var ändå en rejäl skillnad!

Vi hittade inte åt någon statistik för antalet kreditkort i Sverige utan bara sammanlagt antal kredit och bank/betalkort, 2015 meddelade MFI (Monetära finansinstitut, dvs banker och kreditkortsbolag) att de gett ut totalt knappa 19,7 miljoner kort … ops, det betyder mer än 2 kort per person!

Tänk dock på att den svenska siffran gällde både kredit och bankkort medan den norska bara var kreditkort, så det är svårt att avgöra exakt hur mycket som skiljer.

Sammantaget då?

Norrmännen verkar få mer kredit på sina kort, men får betala mer ränta för det, bonusar och fördelar ganska lika, dock har vi svenskar (troligen) betydligt fler kort än våra grannar i väst. Det var inte så stora skillnader till slut om vi ska vara ärliga.

Bästa kreditkortet - Få cash back på allt du shoppar!