Coop Mer gör stora förändringar

7 februari, 2019 av
Coop Mer förändras till det sämre
Stora förändringar är på väg för Coop Mer, men är det verkligen för det bättre?

Coop Mer har länge varit ett riktigt bra kreditkort både för allmänt bruk men har också fungerat bra som ett resekort tack vare avsaknaden av valutapåslag och inga avgifter för uttag oavsett om man är i Sverige eller utomlands. Men dem nya förändringarna verkar till stor del vara negativa och skadar kortets betyg avsevärt.

Det som huvudsakligen verkar ligga bakom de förändringarna som Coop Mer nu ska genomgå i början av mars är bytet av kortutgivare. Den nya utgivaren är EnterCard och alla förändringar kommer att börja gälla från och med den 4 mars.

I och med att Coop Mer byter till EnterCard som kortutgivare kommer alla nuvarande innehavare av Coop Betala Efter och Coop Mer få nya kort utskickade. Coop säger själva att dessa kort bör komma någon gång under februari och skickas automatiskt ut. Man behöver inte betala något för det nya kortet.

Negativa förändringar

Som vi nämnde tidigare så verkar det som att de flesta förändringar som sker är negativa och vi kommer gå igenom dem här nedan.

Sämre bonus

I dagsläget ger Coop Mer 1 poäng vid köp som görs på Coop samt 0,5 poäng på alla köp utanför Coop. Men de nya förändringarna innebär mindre bonuspoäng vilket resulterar i att alla köp, oavsett om de görs på Coop eller inte endast ger 0,5 poäng. Detta är en självklart försämring och en udda förändring. Man kan tycka att inköp som görs på Coop med ett Coop Mer kreditkort bör ge extra poäng men så kommer inte längre fallet vara.

Höjda avgifter

Som vi nämnde tidigare så var de två stora fördelarna som gav Coop Mer ett högt betyg här på Bastakreditkortet.com att kortet inte har något valutapåslag och att alla uttag är helt gratis. Men detta ändras nu och avgifter införs. Ett valutapåslag på 1,75% införs och en uttagsavgift på 1,5%, minst 35 kr per uttag.

Ytterligare ändras även aviavgiften till det sämre. Tidigare behövde man endast betala aviavgift om man valde att delbetala skulden. Nu kommer det alltid vara en avgift på 29 kr per avi om man inte väljer att använda sig av E-faktura. Vi rekommenderar dock alla våra besökare att använda sig av E-faktura. Oavsett om man har ett Coop Mer, ett kreditkort från Bank Norwegian eller ett re:member flex. E-faktura är mycket snällare mot miljön och det finns ingen risk att fakturan försvinner med posten.

Positiva förändringar

Även om många av de nya förändringarna är negativa så finns det även de saker som förändras till det bättre.

Sänkt årsavgift för kortet

I dagsläget ligger årsavgiften för ett Coop Mer kreditkort på 348 kr vilket är relativt högt. Men när dem nya förändringarna träder i kraft kommer årsavgiften istället ligga på 295 kr. Som tur är kommer det första året vara fortsatt gratis. Det är ingen jättestor sänkningen men drar ändå ned kostnaderna för att äga ett Coop Mer kreditkort.

Bättre reseförsäkring

Coop Mer’s reseförsäkring har alltid varit helt okej, den har inte stuckit ut ur mängden men har fyllt sin funktion. Den har alltid omfattat familjemedlemmar men man kommer från och med mars även kunna försäkra tre medresenärer. Det innebär alltså att du som kortinnehavare, din familj och tre medresenärer kommer att täckas av reseförsäkringen på kortet.

En liten detalj som även ändrats är att avgiften på växlingskontor sänkts. Den nya avgiften ligger på 1,5% (minst 35 kr) istället för 2%.

Kontaktlösa betalningar och saldoöverföring

Sett till hur populärt det är idag med kontaktlösa betalningar är det konstigt att det dröjt ända tills nu för Coop att införa detta på sitt kreditkort. Men från och med 4 mars kommer man alltså kunna använda sitt kort från Coop för att genomföra kontaktlösa betalningar.

Även saldoöverföringar kommer kunna göras med kortet. En saldoöverföring innebär att saldo från kreditkortet kan föras över till ditt bankkonto. På så sätt kan man låna pengar från sitt kort om man akut behöver pengar på sitt bankkonto.

Sammanfattningsvis

Det är tråkigt att se att det ”nya” Coop kortet blir sämre. Det har länge kunnat konkurrera med många andra kreditkort på marknaden men nu tappar det tyvärr mycket av det som gjorde kortet så populärt.

Så fort de nya förändringarna är live kommer vi självklart uppdatera kortinformationen för Coop Mer här på Bastakreditkortet.com.