Amex ger råd kring resor som ställts in på grund av COVID-19

31 mars, 2020 av

American Express (Amex) är en av de största kortutgivarna som står bakom några av de mer populära rese- och premiumkorten i världen. Med deras kreditkort har det alltid ingått en väldigt bra reseförsäkring. I och med Covid-19 (Corona) virusets framfart så har Amex gått ut med ett informationsblad. I dokumentet ger de råd på exakt hur man skall gå tillväga då en resa som betalats med ett Amex-kort ställts in på grund av Corona-viruset.

Vi kommer här sammanfatta det Amex anger i sitt informationsblad. Vill du läsa informationsbladet i sin helhet så kan du göra det här.

Avboka eller ändra resplaner

Behöver du ändra eller avboka din resa så bör du alltid kontakta flygbolaget eller researrangören i första hand. Så som läget är just nu så har nästan alla flygbolag och hotell anpassade avbokningsarrangemang och/eller resekrediter.

Skulle exempelvis Sveriges regering avråda från allt resande så kommer Amex kompletterande reseförsäkring inte gälla. Om det endast är ”nödvändiga” resor som regeringen inte avråder från så gäller reseförsäkringen endast då anses vara nödvändig.

Vad är en nödvändig resa?

En ”nödvändig” resa i detta sammanhang syftar på en resa som en oberoende person skulle säga inte kan skjutas upp. Alltså en resa med ett viktigt syfte.

När får jag pengar tillbaka då jag avbokar min resa?

På grund av de särskilda omständigheter som idag råder runt om i världen har American express förbättrat sitt avbokningsskydd. Försäkringsgivaren täcker därför avbokningar vid:

  • Flyget avbokades på grund av Corona-viruset
  • Resmålets regering inför begränsningar i sitt land så som karantän eller inreseförbud. Vid detta tillfälle gäller det dock att resan bokades innan resmålets regering införde begränsningar.
  • Sverige avråder från icke-nödvändiga resor och resan bokades i detta fall innan rådet utfärdades.
  • Man blir sjuk eller försatt i karantän till följd av Corona-viruset.

För att dessa omständigheter dock skall anses som giltiga för att du skall få pengar tillbaka då du avbokar din resa skall även punkterna nedan uppfyllas:

  • Försäkringsavtalet inkluderar täckning för störningar. Detta inkluderas i Platinum- och Centurion-kortens reseförsäkringar.
  • Man har redan kontaktat sitt flygbolag för att försöka lösa situationen utan framgång. Bevis på detta skall kunna visas upp för försäkringsgivaren.
  • Resan bokades med ett kreditkort från Amex.

Karantän på hotellrummet – vad gäller?

Skulle man ha oturen att bli satt i karantän på sitt hotellrum till följd av COVID-19 så kommer försäkringsgivaren stå för kostnaderna. Det gäller dock endast om man på läkares inrådan måste stanna på sitt rum i minst 48 timmar. Hur mycket av kostnaderna som försäkringsgivaren står för framgår i försäkringsvillkoren.

Även betalda aktiviteter som man inte längre kan genomföra på grund av karantänen kommer att ersättas av försäkringsgivaren.

Har man mer specifika frågor gällande försäkringar i relation till COVID-19 så rekommenderar vi dig att kontakta din försäkringsgivare.