Amazon lanserar nytt kreditkortsprogram

11 juni, 2019 av

Amazon tillkännagav den 10 juni att dem skall lansera ett nytt kreditkortsprogram. Programmet är i samarbete med Synchrony Financial och riktar sig mot kunder med dålig kreditprofil vilket CNBC var först med att rapportera om.

Syftet med det nya kreditkortsprogrammet, som DI.se var först med att rapportera om i Sverige, är att ge kunder med dålig kreditprofil eller ingen kredithistorik alls möjligheten till att äga ett kreditkort. Amazon hoppas också att detta skall leda till att fler kunder i slutändan skall kunna ta del av Amazon’s ”loyalty cards” och deras ”Amazon Store card”.

Amazon Credit Builder

Det nya programmet som går under namnet ”Amazon Credit Builder” kommer hjälpa användare att få en större finansiell kunskap om hur man kan bygga upp och vårda sin kreditprofil. Programmet inkluderar utbildning och vid ett senare skede i programmet tillgång till ett kreditkort. Kreditkortet kommer i sin tur erbjuda lån för samma storlek av insatta pengar på kontot.

Det kreditkort som erbjuds i slutskedet av det nya programmet fungerar i stort som vilket kreditkort som helst. Kortet kommer bland annat ha 5% cashback precis som Amazon’s ”Amazon Store card” idag har. Även det kortet är i samarbete med Synchrony.

Det nya Amazon kortet har möjligheten att plocka upp ett stort segment av kunder i USA. Enligt en undersökning som FICO genomförde 2018 hade mer än 11% av populationen i USA ett kreditvärde under 550. Cirka 4% hade ett dåligt kreditvärde vilket enligt FICO är mellan 300 och 499.

Amazon’s förhoppningar är således att de som inte kan få deras kreditkort idag istället vänder sig till Amazon Credit Builder. Lyckas dem med sitt nya program finns det flera hundra tusen potentiella kunder att plocka upp.

Det återstår att se om kreditkortsprogrammet faktiskt kommer lyckas vända kunders negativa kreditvärde och göra dem redo för att äga ett kreditkort. Lyckas dem kommer deras redan idag stora kundbas ha en fortsatt stadig tillväxt.