Välj rätt kreditkort för semestern

20 maj, 2019 av
Välj rätt kreditkort för resan
Med ett resekort reser man tryggare och får ut mer av sin semester.

Att välja ”rätt” kreditkort för resan kan vara svårt. Man vill självklart ha det bästa resekortet till en så låg kostnad som möjligt men hur går man tillväga? Det är precis vad vi ska gå igenom idag för att du ska hitta resekortet som passar just dig.

Generellt sett så vill man redan innan man börjar kolla på olika kreditkort fastslå vad man faktiskt tänkt använda kortet till och vad man vill få ut av det. Men är du här och läser denna artikel så är är du sannolikt redan säker på att det är just ett resekort du vill ha.

Väg de olika kreditkortens för- och nackdelar mot varandra

När man vet vad för typ av kreditkort det är man är ute efter är det dags att börja jämföra. Det finns en mängd olika kortutgivare och alla kommer med sina för- och nackdelar. Här gäller det att hålla tungan rätt i mun och faktiskt jämföra rätt kort. Här på Bästakreditkortet.com har vi markerat alla resekort med en flygplanssymbol för att underlätta för dig.

När du identifierat de resekort som är intressanta för dig är det läge att börja kolla på vad varje kort har att erbjuda. När man kollar på just resekort är några av de viktigaste faktorerna valutapåslag, uttagsavgift och eventuella bonuspoäng.

Valutapåslag

Kortfattat så är valutapåslag en avgift som läggs på när man handlar i andra valutor än SEK. Vanligtvis ligger denna avgiften på 1-3% på alla köp som görs i en annan valuta.

Uttagsavgift

Uttagsavgift är helt enkelt en avgift som läggs på när man gör kontantuttag med sitt kreditkort. De flesta kort har idag en uttagsavgift och brukar vanligtvis ligga på 3% (minst 35 kr). Självklart vill man helst ha ett resekort som inte har uttagsavgift, speciellt om avgiften endast gäller för uttag i utlandet.

Bonuspoäng

Bonuspoäng är en term som ofta hörs när man pratar om resekort eller shoppingkort. Dessa poäng tjänas i regel in via de köp som görs med kreditkortet som sedan kan spenderas på utvalda produkter, upplevelser eller flygresor. Vad poängen kan spenderas på varierar från kort till kort, Bank Norwegian kortets bonuspoäng kan exempelvis endast spenderas på flygresor hos flygbolaget Norwegian.

Var realistisk i ditt jämförande av kreditkort

Många bra resekort på marknaden
Även om ett perfekt resekort inte existerar finns det många bra alternativ på marknaden.

Hur mycket vi än vill att det ska finnas ett perfekt resekort så gör det inte det, inte än iallafall. Ett vanligt misstag vid jämförandet av kreditkort är att man har alldeles för höga krav.

Oavsett hur mycket tid man lägger ned på att jämföra kreditkort kommer man aldrig hitta kreditkortet som har ”allt”. När man ska välja det resekort som man vill ha med sig på resan handlar det i slutändan om vad man värderar högst.

Är det försäkringar som är viktigast för dig? En låg eller ingen årskostnad eller fria uttag? Allt handlar om fastslå vad som faktiskt är viktigast för dig och vilket kort som kan uppfylla detta bäst.

Rekommendationer

Även om det i slutändan är helt upp till dig vilket kreditkort för resan som du väljer vill vi ändå rekommendera två kort som sticker ut ur mängden.

Bank Norwegian och Collector Easyliving

Som vi nämnde handlar valet av ett kort att komma fram till vad du vill ha ut av ett kreditkort och vilket kort som kan uppfylla detta bäst. Men det finns idag två kreditkort som lever upp till namnet ”resekort”, vilka är Bank Norwegian och Collector Easyliving.

Bank Norwegian

  • Ingen årsavgift
  • 1.75% i valutapåslag
  • Fria uttag både i Sverige och utomlands
  • Kompletterande reseförsäkring
  • Bonusprogram för billigare eller helt gratis flygresor

Collector Easyliving

  • Årsavgift på 195 kr
  • Inget valutapåslag
  • Uttagsavgift på 3% (minst 45 kr)
  • Kompletterande reseförsäkring

Överlag står sig dessa kort bra mot varandra. Norwegian har ingen årsavgift men tyvärr ett valutapåslag vilket Easyliving saknar men som istället har en uttagsavgift. Båda korten har kompletterande reseförsäkringar som i princip täcker allt.

Det som gör att Bank Norwegian idag håller titeln som det bästa kreditkortet för resan här på sajten är deras bonusprogram. Att kunna tjäna poäng på alla köp för att sedan kunna växla in dessa mot flygresor är en stor fördel för dig som reser regelbundet.

Vill man dock inte resa med Norwegian tappar bonusprogrammet sitt värde direkt och då kan Easyliving vara ett bättre val för att slippa valutapåslaget.

Återigen handlar det i slutändan om vad som är viktigast för dig. Vill du att ditt kort ska vara gratis att äga? Då är det självklara valet Bank Norwegian. Om valutapåslag är något som du till all kostnad vill undvika då är Easyliving kortet för dig.

Som vi nämnde så handlar alltid valet av kreditkort i slutändan om att väga för- och nackdelar mot varandra och hitta det kort som uppfyller just dina krav.